Shot of Ink
 


Informatie over piercings:


Materialen:


Alle piercings worden bij ons standaard geplaatst met een high-end implanteerbaar titanium sieraad (Ti-6Al-4V-ELI / ASTM-F136 of Ti-6Al-7Nb /ASTM-F1295) met inwendig schroefdraad of draadloze sieraden die voldoen aan de wettelijke eisen voor initiële piercing sieraden volgens bijlage XVII van de Europese REACH verordening en de Association of Professional Piercers (APP). Tevens piercen wij ook met 14 en 18 karaat massief goud. 


Wij plaatsen altijd alle piercings met een staafje (met uitzondering van de septum, de daith en sommige genitale piercings), dit om onnodige frictie tijdens het genezingsproces zo veel mogelijk te voorkomen en de wondgenezing daardoor zo rustig mogelijk te laten verlopen. Na volledige genezing kan er uiteraard wel veilig een ringetje gedragen worden indien gewenst.

Onze implanteerbare titanium sieraden zijn met de hoogste zorg gemaakt en voldoen aan DFARS (Defense Federal Acquisition Regulation Supplement). Ze zijn stuk voor stuk met de hand gepolijst om een spiegelgladde afwerking te garanderen om zo microscheurtjes die eventuele irritaties geven of waar bacteriën in kunnen nestelen te voorkomen. Afwerking van een sieraad is dus een zeer belangrijk onderdeel voor een goede genezing. 


Hieronder zie je het verschil tussen een goed afgewerkt implanteerbaar sieraad en een goedkoop afgewerkt sieraad. Slechte kwaliteit is voor ieders oog gemakkelijk te herkennen, geen enkel kwaliteitssieraad bevat namelijk schroefdraad óp het staafje zoals op de rechterfoto:


Mill-certificaten die bevestigen dat onze materialen door de fabrikant gemaakt zijn volgens ASTM-F136 of ASTM-F1295 norm (American Society for Testing and Materials international) zijn beschikbaar in de shop en tevens ook te bekijken door hier te klikken. Een piercing is een open wond, hier hoort daarom ook implanteerbaar titanium, 14-18 karaat goud, niobium, platinum of glas in geplaatst te worden dat door het lichaam goed verdragen wordt. Dus geen titanium of ander type metaal waarvan de herkomst of samenstelling niet bekend is, en ook geen sieraden met een PVD-coating, gold plated, vermeil gold of sieraden die cadmium of nikkel bevatten. De bovengenoemde coatings kunnen kapot gaan en losraken en vaak zijn de materialen die hier onder zitten niet conform de materiaalvereisten voor piercing sieraden. Tevens kunnen sommige van deze gecoate materialen schadelijke stoffen gaan lekken in het lichaam.

Je kunt de sieraden die wij gebruiken in het geval van MRI scans, röntgenfoto's en veel andere medische onderzoeken er gewoon in laten zitten, tenzij het sieraad direct geplaatst is op of rondom de locatie van waar de medische onderzoeken plaats vinden. Indien je bepaalde medische onderzoeken moet laten uitvoeren kun je ons een bericht sturen waarna we je voorzien van alle info voor de betreffende uitvoerende arts. In veel gevallen zal deze besluiten dat het sieraad er niet uit gehaald hoeft te worden tijdens het onderzoek gezien de niet-ferromagnetische eigenschappen van onze sieraden.


Wij piercen uitsluitend met merk sieraden die door de Association of Professional Piercers goedgekeurd zijn: 

 

 

 
Je leest in de piercing industrie ook veel over roestvrij staal (ook wel onterecht chirurgisch staal genoemd). Wij noemen dit liever “mystery steel” gezien dit een mix is van verschillende onbekende metalen die potentieel schadelijke stoffen zoals nikkel kunnen lekken in het lichaam. Dit is dus in vrijwel alle gevallen geen goed materiaal om piercings mee te plaatsen of om langere tijd te dragen in het lichaam, mits ze aan een norm voldoen, namelijk de ASTM-F138. Echter, wanneer een sieraad (online of in een studio) wordt aangeprezen als chirurgisch staal kun je er van uit gaan dat het niet is geproduceerd conform deze ASTM-F138 norm. Deze inspecties kosten de fabrikanten namelijk veel en vereisen een uitgebreidere analyse en afwerking van hun product, dus als roestvrij staal hier aan voldoet dan wordt deze ASTM norm vermeld in plaats van 'chirurgisch staal'. Wij geven dan ook de voorkeur aan meer biocompatibele* sieraden, vandaar dat wij uitsluitend implanteerbaar titanium of 14 karaat goud gebruiken. *Biocompatibel wil zeggen dat het lichaam het veel makkelijker accepteert en dat het gemaakt is om niet aangetast te worden door de temperatuur van het lichaam en lichaamsvocht bij het dragen in de huid.


Werkwijze/procedure:


Het begint allemaal bij jou, voor een fijn verloop van de procedure raden we je aan om goed uitgerust te zijn en voldoende te hebben gegeten/gedronken. Ga de avond voor de afspraak niet te laat slapen en drink sowieso in de 24 uur voorafgaand aan de afspraak geen alcohol. Door je lichaam goed te laten rusten, voldoende te hydrateren én vooraf goed te eten zal het piercen minder pijnlijk zijn dan wanneer je dit niet doet.

Voorafgaand aan het piercen zullen we altijd kijken of de piercing voor jou anatomisch mogelijk is, en ook geven we aan hoe deze esthetisch het best uit komt. Uiteraard kun je eventuele eigen voorkeuren qua plaatsing aan ons kenbaar maken, dan kijken we of dit mogelijk is. Vervolgens beginnen we met het grondig schoonmaken van de huid. Hierna gaan we een markering zetten met behulp van een steriel markeerinstrument voor eenmalig gebruik. Nadat je gecontroleerd hebt of de plaatsing aan jouw verwachtingen voldoet neem je plaats in de behandelstoel. Hierna wordt de huid nogmaals gedesinfecteerd om een zo hygiënisch mogelijke procedure te garanderen. Terwijl worden ook alle steriele instrumenten en het sieraad uitgepakt. Voorafgaand aan het piercen zelf worden de onderzoekshandschoenen vervangen door steriele handschoenen en als je er klaar voor bent beginnen we met het piercen. Dit proces duurt niet heel lang, voor je het weet zit het sieraad er in en is de piercing klaar. Hierna wordt de nazorg nogmaals mondeling toegelicht en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt.

Je wordt gepiercet door Mike, de eigenaar van Shot of Ink en lid van de APP Benelux (Association of Professional Piercers). Mike is bodypiercer sinds 2007, en uiteraard in bezit van de benodigde certificaten om uiterst veilig piercings te zetten zoals EHBO+reanimatie, Blood Borne Pathogens certificaat (BBP) en Infection Prevention & Control certificaat (IPC).

Er zijn enkele piercings die wij sowieso nooit zullen zetten, dit kan meerdere factoren hebben. De meest belangrijke factor is altijd of een piercing wel/niet medisch verantwoord is. Enkele voorbeelden van piercings die medisch niet verantwoord of problematisch kunnen zijn zijn bijvoorbeeld piercings in de wangen, de smiley piercing, de horizontale tongpiercing in het puntje van de tong (snake eyes) en surfacepiercings op de tong, aan deze piercings zitten grote risico’s en/of kunnen permanente schade toebrengen aan het lichaam. Elke piercer met respect voor zijn vak zal weigeren deze piercings te zetten.

Wij schieten geen oorbellen/oorpiercings met een piercing pistool. Deze apparaten schieten namelijk met flinke druk een bot sieraad van slechte kwaliteit door het oor heen, wat zorgt voor overbodig trauma aan het weefsel. Tevens kunnen piercing pistolen niet gesteriliseerd worden in een autoclaaf en ook niet goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd, dus deze zijn altijd een bron van micro organismen en mogelijke bloedoverdraagbare ziektes.

Sommige studio's gebruiken individueel gesteriliseerde modules om het risico op kruisbesmetting te voorkomen, echter blijft het een feit dat de sieraden hierin ook van slechte kwaliteit zijn en allemaal one size fits all zijn, en geen enkel oor is hetzelfde, dus elk oor vraagt om een juist sieraad waar rekening gehouden kan worden met eventuele zwelling.

Tevens circuleren er ook veel verhalen dat bepaalde oorpiercings medische aandoeningen zouden kunnen verhelpen/verlichten (neem bijvoorbeeld de daith piercing die migraineklachten zou verhelpen), dit is echter nergens op gebaseerd, piercings genezen geen medische aandoeningen. Als ze dit wel zouden doen zou deze behandeling inmiddels wel breedschalig door artsen/neurologen worden uitgevoerd of ondersteund als remedie voor de desbetreffende klachten.


Mogelijkheden:


Wil je graag een titanium sieraad in een andere kleur, of zelfs meerdere kleuren in één sieraad? Dit kan uiteraard ook bij ons, wij anodiseren zelf al onze titanium sieraden in elke mogelijke kleur. Anodiseren is het oppervlak behandelen van titanium door middel van stroom in een geleidend bad (elektrolyse). Hierdoor vormt een oxide laag die hard, poreus en slijtvast is, de dikte van deze oxide laag zorgt voor een verandering in reflectie van licht op het sieraad en dit nemen onze ogen waar als zijnde een andere kleur. Dit is dus (in tegenstelling tot een PVD-coating) wél veilig.

Wil je de piercing gelijk laten zetten met een speciaal sieraad en/of een geanodiseerd sieraad? Dat kan uiteraard ook tegen een meerprijs, hiervoor kun je tevens vooraf een (gratis) consult afspraak inplannen om de mogelijkheden te bespreken in de studio, we zorgen dan dat het gekozen sieraad vervolgens steriel klaar ligt wanneer de piercing gezet wordt.

Heb je in het verleden een piercing gehad en wil je deze terug laten plaatsen? Dit kan in veel gevallen, echter dient de plek waar de piercing heeft gezeten wel minimaal 3 maanden te genezen vanaf het moment dat het sieraad er uit is gegaan. Ook hier controleren we vooraf of het (al) mogelijk is om opnieuw te piercen.

Voor het downsizen of verwisselen van je piercingsieraden kun je uiteraard bij ons terecht, hiervoor dien je wel een afspraak te maken. Let op: wij verwisselen enkel met sieraden die bij ons zijn aangeschaft óf sieraden die bij betrouwbare piercers en/of online shops aangeschaft zijn en van implanteerbaar materiaal gemaakt zijn. Indien dit het geval is vragen we je een besteloverzicht, aankoopbon of mill certificaat mee te brengen van het betreffende sieraad.


Garantie:


Alle sieraden die wij plaatsen of die je bij ons in de studio aanschaft zijn voorzien van een levenslange garantie op fabricage defecten, dus stel dat er een steen van het opzetstukje kwijt raakt of een pinnetje of ander onderdeel breekt dan wordt hiervoor kosteloos een vervangend of vergelijkbaar onderdeel retour gegeven of besteld. Zo weet je zeker dat je onbezorgd kunt genieten van jouw nieuwe sieraad. Deze garantie geldt alleen op fabricage defecten en uiteraard niet op het verlies van een opzetstukje. Om gebruik te maken van de levenslange garantie dien je altijd het betreffende onderdeel van je piercingsieraad mee te nemen naar de studio.


Risico's en nazorg:


- Neem geen piercing indien je binnenkort van plan bent om op vakantie te gaan of te gaan zwemmen. Tijdens de eerste periode van genezing (minimaal 8 weken) mag je namelijk niet zwemmen en een eventueel ander klimaat kan de genezing ook belemmeren. In geval van oorpiercings is wintersport ook geen goed idee, gezien je bij veel activiteiten een helm zult dragen, dit geeft druk op de piercing.

- Laat je nieuwe piercing met rust, raak de piercing (en de omgeving rondom) niet aan, beweeg en/of draai het sieraad niet, het materiaal dat wij gebruiken is spiegelglad gepolijst, dit kan niet vast gaan zitten. Aan de handen zitten op een willekeurig moment tevens minimaal 50 verschillende sporen van micro organismen die door de beschadigde huid gemakkelijk het lichaam kunnen betreden en een infectie kunnen veroorzaken.

- Zorg ervoor dat er geen druk of frictie op de piercing komt tijdens de gehele genezing, dus slaap ook niet op de piercing. Gebruik bij oorpiercings eventueel een nekkussen met opening tussen het hoofd en het hoofdkussen, of doe een klem in het haar zodat je in je slaap niet per ongeluk toch omdraait en op de piercing gaat liggen. Tevens dien je bij oorpiercings ook niet met je telefoon tegen de piercing aan te komen of oortjes te dragen, beide zijn namelijk een bron van micro organismen. 


Druk en frictie kan resulteren in een geïrriteerde piercing (irritatiebultjes) of scheefgroei van de piercing.


- Blijf af van korstjes, alleen korstjes die vanzelf los laten mag je voorzichtig verwijderen met een schoon velletje keukenpapier.

- Zorg altijd voor goede kwaliteit sieraden, ook na de initiële genezingsfase. Goedkope, slecht afgewerkte piercing sieraden kunnen de piercing onnodige schade toebrengen. Vraag altijd om certificaten van de piercings als je deze ergens koopt. Zijn deze niet beschikbaar dan weet je zeker dat het geen veilige sieraden zijn.

- Luister alleen naar het advies van je piercer of huisarts en gebruik uitsluitend middelen die geschikt zijn voor het behandelen van genezende piercings. Isotone steriele fysiologische zoutoplossing is het enige dat gebruikt dient te worden op genezende piercings. Bij ons in de studio kun je deze aanschaffen. Wij verkopen de fine piercing mist van NeilMed, deze spray fles blijft steriel gedurende gebruik en is dus de ideale oplossing voor je genezende piercing. In het geval van orale piercings adviseren wij het gebruik van een alcoholvrij mondwater en goede orale hygiëne.

- Sommige piercings kunnen opzwellen na het piercen, hierom wordt er vaak gebruik gemaakt van langere sieraden om deze zwelling op te vangen. Om de zwelling wat tegen te gaan in het geval van orale piercings kun je er voor kiezen om een stukje ijs in de mond te leggen en hiermee de piercing te koelen. Ga niet zuigen op het ijs maar laat het smelten, zo ontzie je de piercings van overtollige druk. Na de initiële genezingsperiode kan het sieraad worden vervangen door een korter staafje.

- Neem geen piercing als je zwanger bent of graag op korte termijn zwanger wil geraken. Alle vormen van infectiegevaar dienen te worden vermeden rondom deze periode. Ook dien je na een zwangerschap (voltooid of onvoltooid) te wachten met het nemen van een piercing tot het lichaam hormonaal “ontzwangerd” is. Dit duurt vaak minimaal 2-3 maanden. In geval van borstvoeding kan het zelfs langer duren voor de hormoonproductie weer stabiel is.

- Verdovende crèmes raden we af bij piercings. De lidocaïne en prilocaïne in deze crèmes kunnen zorgen voor vasoconstrictie (vaatvernauwing) wat negatief kan werken tijdens het piercen. Hierdoor kan namelijk de huid samentrekken waardoor de markering en dus de plaatsing van de piercing na uitwerking van de crème kan afwijken.


Alle informatie over de risico's van piercings: klik hier.


Alle informatie over de nazorg van piercings: klik hier.Wetgeving:


Voor piercings hanteren wij de wettelijk gestelde leeftijdsgrenzen; vanaf 12 jaar onder begeleiding van 1 ouder of wettelijk erkend voogd, vanaf 16 jaar kun je je op vertoon van een geldig legitimatiebewijs laten piercen zonder ouderlijk toezicht (met uitzondering van intiem piercings en tepel piercings, hiervoor dien je 18 jaar te zijn).

Bij het plaatsen van piercings is het invullen van een toestemmingsformulier conform de meest recente LCHV richtlijn voor piercen verplicht. Deze ligt voor je klaar bij de afspraak en wij verzoeken je om deze voorafgaand aan de behandeling in te vullen. 

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, en indien je wettelijk nog toestemming nodig hebt bij het zetten van een piercing dient ook de begeleidende ouder/voogd een legitimatiebewijs mee te nemen. Dit kan een Europese Identiteitskaart of Paspoort zijn, maar ook een geldig rijbewijs volstaat.


Prijzen:


Hieronder vind je een prijslijst van alle piercings die wij plaatsen. Eventuele sieraden uitgekozen bij een eerder piercing consult worden in meerprijs hier bij gerekend.

Steriele fysiologische isotone zoutoplossing van NeilMed is te koop bij ons in de studio. Dit is de nazorg die aangeraden wordt te gebruiken voor genezende piercings. Een sprayflacon van 177ml kost €12,50.


Neus:  Vanaf €45,-

Oor: Vanaf €45,-

Stretchen: Vanaf €15,- per keer

Industrial: Vanaf €65,-

Wenkbrauw: Vanaf €50,-

Tong: Vanaf €60,- (Prijs inclusief downsize na 10 dagen)

Lip: Vanaf €50,-

Tepel: Vanaf €50,-

Intiem: Vanaf €65,-

Surface: Vanaf €65,-

Navel: Vanaf €55,-


Verwisselen van een sieraad dat je bij ons aanschaft is altijd gratis. Sieraden wisselen die meegebracht zijn van andere betrouwbare piercing studio's of online shops kost 10€. Neem hiervan altijd een besteloverzicht, mill certificaat of aankoopbon mee ter verificatie van kwaliteit, zonder bewijs van de kwaliteit verwisselen wij het sieraad niet. Tevens dient de verpakking gesealed te zijn als het elders is aangeschaft.


Genezing:


Hieronder vind je een lijst met gemiddelde geneestijden van piercings, let op: dit zijn slechts indicaties, ieder persoon is anders en geneest anders.


Neus: 6 tot 9 maanden

Oor (kraakbeen): 6-9 maanden

Oorlel: 6-9 weken

Stretchen van het oor: 4-6 weken

Industrial (kraakbeen): 8-12 maanden

Wenkbrauw: 6-8 weken

Tong: 4-8 weken (wisselen van het initiële staafje kan na minimaal 10 dagen)

Lip: 7-9 weken

Tepel: 3-9 maanden

Intiem: tussen 6 weken en 9 maanden (afhankelijk van welke intiempiercing)

Surface: 8-12 maanden

Navel: 6-9 maanden