Shot of Ink
 

Hier vind U alle informatie met betrekking tot onze productveiligheid, de risico's van tatoeages en de nazorg.


Productveiligheid:

Wij werken uitsluitend met producten die goedgekeurd zijn onder de Europese norm NEN-EN 17169. Tevens voldoen al onze inkten aan de ECHA/REACH Verordening (EU)2020/2081, waaraan vanaf 2022 alle inkten dienen te voldoen. Bij het tatoeëren krijgt U een inktpaspoort mee met hierop vermeld de merknaam/pigmentnaam/batch/lotnummer van elke inkt, wij adviseren om dit, samen met een kopie van het toestemmingsformulier dat door U ingevuld wordt voor het tatoeëren, thuis te bewaren. Zo heeft U altijd inzage in alle gebruikte inkten. 

Links naar de documentatie (Material Safety Data Sheets en/of Technical Data Sheets) van onze inkten vind U in een database hieronder:


MSDS/TDS formulieren


Risico's:

Het aanbrengen van een tatoeage kan risico’s met zich mee brengen. Zorg daarom dat U goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de artiest op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/huidbeschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer U borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die onlangs getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.

Laat nooit een tatoeage aanbrengen wanneer U onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat U geen tatoeage aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

Tevens dient U ook geen tatoeage aan te laten brengen (of enkel onder goedkeuring van een arts) als U een van de volgende aandoeningen hebt:

- hemofilie of andere bloedstollingsziektes

- epilepsie of hart en vaataandoeningen

- bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren

- diabetes

- auto immuunstoornis

- immuun gecompromitteerde ziektes

- sarcoïdose


Nazorginstructies:

De tatoeage is door de tatoeëerder voorzien van een polyurethane wondfolie met kleeflaag (second skin/tweede huid). De folie kan respectievelijk 4 tot 7 dagen blijven zitten. De tatoeage geneest hierdoor in zijn eigen wondvocht, dit is een ideaal wondklimaat voor een subtiele genezing.

Na 4 tot 7 dagen volgt U de volgende nazorginstructies:

- Was Uw handen altijd voor het aanraken van de folie of de tatoeage. Dit doet U met een hypoallergene, milde zeep (pompflacon, geen zeepblok).

- Verwijder voorzichtig de wondfolie of pleisterspray en was hierna de tatoeage met wederom hypoallergene, milde zeep.

- Spoel altijd de zeep zorgvuldig maar grondig af.

- Droog de tatoeage door te deppen met schoon keukenpapier (gebruik deze rol dan hierna alleen voor de tatoeage), een zachte doek die geen pluisjes achterlaat of laat deze drogen aan de lucht.

- Na het drogen van de tatoeage smeert U deze (met schone handen) in met een hypoallergene aftercare zalf die aangeraden is door de tatoeëerder.

- De tatoeage dient niet opnieuw verbonden te worden met een folie.

- Herhaal het proces van de tatoeage wassen en insmeren 2 tot 3 keer per dag tot de huid hersteld is (gemiddeld 2 á 3 weken). Zorg dat U altijd schone handen heeft en dat de tatoeage niet uitdroogt tijdens de genezing, smeer frequent dunne lagen aftercare zalf.

Tijdens de genezing is het belangrijk op de volgende dingen te letten:

- Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna tot Uw tatoeage genezen is.

- Blijf uit direct zonlicht gedurende 2 maanden. Indien dit niet lukt kunt U na genezing de tatoeage voorzien van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

- Draag altijd schone kleding over de tatoeage gedurende de genezing.

- Blijf van de tatoeage af, ga niet krabben indien het jeukt of er velletjes loskomen.

- Huiddesinfectiemiddelen kunnen een goede genezing in de weg staan, antibiotica kan allergieën opwekken of resistentie opwekken voor antibiotica. Gebruik dit enkel op advies van een arts.


Uitleg over tekenen van normale genezing en tekenen van infectie of allergieën:

- je kunt merken dat er (veel) wondvocht of overtollige inkt van de tatoeage komt, dit is normaal.

- je kunt roodheid zien op en rondom het gebied waar de tatoeage staat, dit is normaal.

- je kunt milde zwelling waarnemen op en rondom het gebied, dit is normaal.

- je kunt koorts of koude rillingen krijgen na het tatoeëren gedurende de eerste 12 uur na het zetten, dit is normaal. Als dit aan houdt kan het een teken zijn van infectie.

- als de tatoeage wondvocht blijft lekken na een langere periode, of er komt gelige pusachtige vloeistof uit, dan kan dit een teken van infectie zijn.

- als de tatoeage een nare geur ontwikkeld kan dit een teken van infectie zijn.

- als je merkt dat er een toename is in pijnlijke roodheid, een toenemend kloppend of brandend gevoel, moeilijkheid tot bewegen van het getatoeëerde lichaamsdeel of uitlopende rode lijnen over de huid kan dit een teken van infectie zijn.

Indien je een mogelijke infectie hebt dien je altijd direct contact op te nemen met een arts. Breng tevens altijd je tatoeëerder hiervan op de hoogte. Personen met bepaalde aandoeningen dienen extra voorzichtig te zijn, gezien zij een hogere kans hebben op een wondinfectie.

Indien je een allergische reactie hebt dien je gelijk te stoppen met het gebruik van alle producten voor de tatoeage en contact op te nemen met een arts. Tevens dien je ook in geval van allergische reacties je tatoeëerder artiest op de hoogte te brengen hiervan. Deze is namelijk geadviseerd dit te documenteren.